החולמים והמייסדים של בני דרור,
פלוגה עברית 544, 'המהנדסים המלכותיים'.
בעתיד יתווספו תמונות של הפלוגה ומסמכים, תקנון המושב, פרוטוקולים, מכתבים והתכתבויות על המושב ורוח הפלוגה, באדיבות הארכיון הציוני ומרכז תיעוד תל מונד. התמונות בחלק זה של האתר בחלקן באדיבות מוזיאון הפלמ"ח, בועז חייט וזהבה גרינברג. גזרי העיתונות באדיבות הספרייה הלאומית. נעזרתי בספרים: T.T.G אנשי הצללים של מיכאל אלדר, תעודה כפולה: פלוגה 544 של חיל ההנדסה המלכותי הבריטי בפעולות "רכש" והעפלה (1945-1942) - ראובן אהרוני, מחתרת במדים: ה"הגנה" והחיילים הארץ-ישראלים בצבא הבריטי 1946-1939 - חנוך פטישי, 'ספר היובל 1995' של מושב בני דרור.
"המהנדסים המלכותיים"
במצרים שנת 1941: מאיר טוביאנסקי מימין עם יצחק רפופורט 738, שטיין 740, נחמיה פרדו 544. מקור תמונה: המוזיאון ללוחם היהודי במלחמת העולם השנייה.
קיץ 1941 , הבריטים היו השלטון ומדינה יהודית לא היתה. החשש מפלישה גרמנית לארץ ישראל עורר גיוס ספונטני של צעירים יהודים רבים לצבא הבריטי, מתוך המחשבה ששיתוף פעולה והשתייכות לצבא השלטון הבריטי יביא ליהודי הישוב "נקודות זכות" ומימוש של החלום על הקמת מדינה יהודית בארץ. הבריטים מתוך דוחק וצורך בחיילים מיומנים הסכימו להקים יחידות משנה עבריות טהורות, ולהעבירם הדרכות מקצוע וכישורים המתאימים לצרכי צבא הוד מעלתה. הפעילות המחתרתית כחיילים בצבא זר הייתה למעשה כפויית טובה ולמען עתידו של היישוב בארץ, והפלוגה העברית לחשמלאות ולמכונאות היא אחת מהן. פלוגה 544 היא הוקמה במאי 1942 סמוך לתחילת הקרבות במדבר המערבי (מצרים) כחלק מיחידת 'המהנדסים המלכותיים'. רוב חיילי היחידה עלו לארץ במסגרת עליית הנוער מאירופה ורובם חונכו בקיבוצים ללא ידע מקצועי. מגרעין קטן של 30 חיילים בלבד בפיקודו של מייג'ור מוריס בסן - תוך שלושה חודשים גדל עד שמנתה היחידה 100
חיילים. המגויסים היהודים עברו התמקצעות סביב 24 מיומנויות הנדרשו ביחידה, וצברו נסיון ומומחיות רבה בריתוך, יציקה, נפחות וחשמלאות. הם קיבלו ציוד מתאים לתפקודם כמו כלי רכב, בתי מלאכה ניידים, מחרטות ומקדחות, מכשירי מדידה, הלחמה ונפחות ועוד.
כרזה הקוראת לגיוס לצבא הבריטי ביישוב היהודי, בעידוד הסוכנות היהודית לארץ ישראל. מקור: הארכיון הציוני המרכזי.
ינואר 1943, בזמן מלחמת העולם השנייה. מכתב בשם הקצין המפקד לעורך עיתון הפלשתיין פוסט על ספר מקצועי של אימון בחשמלאות שנכתב ע"י הפלוגה והודפס במדבר.
ב-8 באוגוסט 1942 הוצאה המחלקה מיחידת האם האנגלית וקיבלה עצמאות, הם מוקמו על גבעה קרובה לתעלת סואץ ובהמשך נקרא המחנה 'עופרה' על שם עופר צבאים שנמצא משוטט באל-אלמיין במדבר המערבי והובא למחנה. העופר הובא למחנה ו היה לקמיע פלוגתי, התייצב למסדרים והיה לאהוב מאוד על החיילים. הבריטים סברו ש'עופרה' הינו קוד מחתרת ואף חקרו את כל פיקוד ההגנה בדבר השם... מן הסתם ללא תועלת.
אחת המשימות הראשונות של הפלוגה היתה סיוע בהקמת גזר על תעלת סואץ. החיילים זרעו שדות מוקשים, מתחו גדרות תיל, שאבו מים למילוי בריכות, הקימו מחסני נשק ותפקדו לצד יחידות צבא בריטניה, אך עם פרוץ הקרבות קיבלה הפלוגה פקודה לסגת, והפלוגה נשלחה למשימה קריטית: הפעלה מחדש ותחזוקה של מערכת אספקת המים למחנות הבריטים, מפני שזו נחבלה בעת הנסיגה.
ב6 בדצמבר 1942 יצאו החיילים למרסא מטרוח במדבר המערבי. הנסיעה למדבר ארכה כיומיים, ובדרכם נתקלו בכלי רכב וציוד צבאי נטוש רב. החיילים פוזרו סביב הצינורות - 5-10 חיילים לחוליה, כשהחוליות במרחק קילומטרים רבים אחת מהשניה. כאן החלה מחשבה על איסוף נשק עבור ההגנה. הפיתוי היה רב: כמויות רבות של נשק ותחמושת נטושה נמצאה במדבר ללא דורש, בעיקר נשק איטלקי וגרמני. ועדיין החיילים אספו נשק כבודדים. היו שהביאו את המציאה למחסני היחידה, היו שדיווחו על מציאתם, והיו שהסתירו אותם בשטח והכינו מאגרים ומצבורים עד שיקבלו מידע על נשק לו זקוקים בארץ, או עד מצאו על מי ניתן לסמוך. באחד מימי הסתיו של 1942 ניגש אריה חייקנד לחברו הטוב אותו הכיר מתחילת השירות, אברהם גורכוב. הוא שאל את אברהם אם יסייע לו בהעברת נשק ותחמושת לארץ מפני שהבחין במשאיות יחידת ההובלה העבריות שמגיעות למדבר וחוזרות לארץ וראה את הפונטציאל. אברהם הסכים לסייע מיד, והשניים תיכננו לנצל את היתרון של הפלוגה ולסייע להעביר נשק ארצה. באותה העת החלו הארגונים המחתרתיים בארץ במאמצי "רכש" לנשק כהגנה עצמית על הישוב מהתנכלויות הערבים והתנגדות ל'התעלמות' מהשלטון הבריטי.
על מנת לגשש ולראות אם שילוח הנשק יתאפשר מבלי לסכן את החיילים המעורבים הוחלט לנסות להעביר ראשית מקררים, מפני שפלוגה 544 בין השאר אספו מקררים תקולים מהיחידות השונות, תיקנו והעבירו בכמויות גדולות לארץ. אריה ביקש עזרה בתיעוד המשאיות המיועדות להשלח לארץ ונעזר ברענן רובנשטיין, יחד הכינו מסמכים מזויפים לרכבים ולנהגים על מנת ויוכלו לעבור ממצרים לפלשתינה - שם היתה ממוקמת משטרה צבאית שבדקה מסמכים וכלי רכב החוצים את התעלה. לאחר שדאגו לניירת המתאימה וטיפלו במשלוח עצמו - היה זה הנסיון הראשון להברחה ופעילות חשאית וזו עברה בהצלחה: המקררים נמכרו בארץ ואת התמורה העבירו לבית יתומים בעמק-יזרעאל שפעל עבור ילדי החיילים שנהרגו. לאחר הצלחת ההברחה ונסיון הראשון החליטו אברהם ואריה לרכז את הפעילות החשאית מול קבוצה מצומצמת של חיילים באי סוד, כולם בעלי קשר ל'הגנה'.
אברהם גורוכוב שיתף פעולה עם פקיד המחלקה שסיפק לו חותמות וטפסים ריקים כדי להכין את התיעוד המתאים וחיילים נוספים נטלו חלק בצורה עקיפה כמו רני (רענן) רובנשטיין ודוד לרנר מהפלוגה וגם שמואל אוסיה, איש הגנה מחייל ההובלה באסמאעיליה ששימש כאיש קשר במועדון החיילים העבריים וקיבל חופש תנועה וגיבוי מלא ממפקדו האנגלי. אנשי הקבוצה עקבו אחר פעילות שגרתית בתעלה, בחנו כיצד מתבצעת הביקורת כלפי כלי הרכב החוצים ולמדו את סידורי העבודה. כך גילו שסמוך לשעת סגירת המעבר הופכים השוטרים לעייפים וקצרי רוח - וזה הרגע הנכון להעביר בו משאית מלאה
בכלי נשק.
גורוכוב ואריה בתעלת סואץ לקראת פעולת העברת הרכש
חיילי 544 הנפיקו תעודות מזויפות למשאיות שעמדו לחצות את התעלה, הם צבעו כל משאית בצבע אחת היחידות שחנו מעבר לתעלה, החליפו לוחיות רישוי ו"סיפחו" לה יחידה מעבר לתעלה. את הנשק העמיסו הנהגים בדרכם, אם כי הסיכון שבתפיסה יכול היה להוביל להפסקת פעילות ההברחה, ביקורות והידוק הפיקוח על הנסיעות ולמעשה איבוד חופש הפעולה שזכו בה החיילים של הפלוגות העבריות. למשימת התצפית הצטרפו גם חיילות עבריות מיחידת הA.T.S שאיתרו את הרגע המתאים ביותר למעבר המשאית. את הנשק שאספו והעבירו החיילים נהגו להסתיר בתוך המחנה, הארגזים, חוויות שנקברו בחולות מחוץ למחנה ומתחת למיטות. בארץ הפתעה גדולה עם קבלת משלוחי הנשק הראשונים, וההגנה שלחה למצרים סיוע על מנת לבנות רשת הברחות גדולה יותר עם חיילים המוכנים לקחת סיכונים ולארגן בתוך מסגרת הצבא הבריטי משלוחי נשק ולהבריחו.
בסוף ינואר 1943 הועברה הפלוגה ללוב ושוב פוצלה הפלוגה שוב לחוליות קטנות וקיבלה אחריות על תחנת הכוח המקומית במחוז קירנייקה (ברצ'ה, טוברוק, בנגזי, טריפולי). גם שם חולקו החיילים ליחידות קטנות, 15 במספר, בין תחנות השאיבה שלאורך קן המים. שוב ניצלו החיילים המפוזרים את המצב לפעולות רכש.
דני שטרן, חייל בפלוגה, פגש בישראל לויטס, רב טוראי ביחידת מובילי המים 405 שחנתה בקרבת מקום. הוא חשף את מחשבותיו על הנשק הרב שנותר בשדות הקרב ונותר לביזת בדואים וזה ענה לו שהם כבר חשבו על דרכים להבריח את הנשק ארצה ואף התקינו בכמה מהמשאיות מחיצות בתוך מיכלי המים שיועדו להסתרת הנשק. סמל אברהם גורוכוב לקח פיקוד על ליקוט הנשק עבור המובילים. חייליו אספו כלי נשק, פירקו חלקי מכונות יריה ומוקשים וריכזו את המטענים בצידי הדרכים, והנהגים אספו וטמנו את הריכוזים במיכלים. הסיכון היה גדול: טלטולי הדרך עלולים היו לגרום לפיצוץ וחלק מהנהגים סירבו לקחת חלק. אליעזר גיל (גולדברג) נתפס: מזג האוויר החם במדבר הלוהט גרם לכדורי התחמושת להתפוצץ על המשאית ממש על גבול מצרים פלשטינה והבריטים מיהרו לעצרו. לאחר חקירות קשות במתקני הבולשת הבריטית בקהיר הוא שוחרר משירותו.
תוך כדי השירות במדבר נוצרו גם מסגרות ארגון משותפות, כמו קופת חולים משותפת, פעילות תרבות שכללה שבתות וחגים, ביטאון הפלוגה והתחלת קופה משותפת להקמת ישוב בארץ. אורי זוסמן, אחד מחיילי הפלוגה, התנסה בעבודה במשק-עזר קטן שהקים ליד ביתו, כהכנה לחיים במשק ממש בעתיד. הוא הלהיב את חבריו בפלוגה על התארגנות לישוב עברי משלהם, התנחלות על הקרקע כשהמלחמה תסתיים. לא כל הפעילויות נצפו בעין יפה ע"י ארגוני המחתרות, מפני שפעילויות אלו לא היו תחת פיקוחן והחיילים פעלו עצמאית ולא תחת צד פוליטי ופקודות מפורשות.
ביולטין של פלוגה עברית לחשמלאות ומכונאות 544 - גיליון מס' 1
מערכונים, גליונות ופרוטוקולים ראשונים של המושב
ניתן למצוא בקטגורית 'מסמכים שונים' באתר.
חלק משירון בהוצאת הפלוגה, הדפסת סטנסיל, 1943
מתוך ספר 'אימון מקצועי בחשמלאות' של פלוגה עברית 544 לחשמלאות ולמכונאות, כוחות המזרח התיכון.
הודפס במדבר, ינואר 1943, בזמן מלחמת העולם השנייה.
בסוף אוקטובר 1942, בעקבות הקרב באל-עלמין, הגיעו לקירנאקה פלוגות הובלה עבריות. כאשר החיילים היהודים נכנסו לבנגאזי הן חזו בהרס וחורבן, והקהילה היהודית היתה במצב קשה: 200 יהודים בלבד נותרו מתוך קהילה בת 4,000 נפשות. הפלוגות העבריות שהתרכזו באיזור הקימו איגוד חיילים מתנדבים ולהקים בית ספר לילדי בנגאזי. הם ב'סחיבת' ספסלים, שולחנות ולוחות, הזמינו ספרי לימוד מישראל, חיילים שחזרו מחופשה בארץ הביאו תרומות כסף שנתרם למטרה זו וגם יהודי ממצרים תמכו בבית הספר המאולתר. כשפלוגה 544 הגיעה הם הצטרפו למתנדבים בהפעלת מערכת החינוך ואף שיחררו את החיילים שתיפקדו כ'מורים' מתפקידיהם כדי שיוכלו ללמד חשבון, עברית, אנגלית, מולדת וזמרה. הצייר שלמה ויתקין ותדי וינשל לימדו באחד מחדרי בניין בית הכנסת מקצועות כמו עברית, תנ"ך, שירים בעברית וחשבון. עמנואל גרפונקל התקין מקלחות לילדי הקהילה ולימד אותם מושגים בסיסיים בהיגיינה.
בבטאון הפלוגה ממאי 1943 מספר אחד מחיילי פלוגה 544 על מהלך שיעור בציחצוח שיניים. לשני המורים המאולתרים הצטרפו החייל מטרני שהיה מושבניק והדריך את הילדים בגידול ירקות, יצחק וייסמניס, דוד שומן, חנניה רצ'קובסקי, דני שטרן ורפי קפלנסקי היוו את גרעין המורים והכינו את הילדים והוריהם בהדרכות הפעלת נשק והלכות צבא בסיסיות כדי להכינם לעליה לישוב היהודי והברחתם במסווה של חיילים בריטים אל הארץ.
"כל פעם שיצאה קבוצת חיילים לחופשה בארץ, היינו מצרפים בחור או שניים לקבוצה, עם פנקס חייל של אחד החבר'ה שלא נסע לחופש", מספר אברהם (אברום) שביט שטרן. "היינו מלבישים אותו בבגדי חייל ונוסעים לארץ".
למרות התנגדות ההגנה שראתה בהתנדבות זו ארגון פוליטי קונספירטיבי, התנגדות הצבא הבריטי הקשה וביולי 1943 אף דרשו לסגור כל פעילות יהודית לימודית בתירוץ חופשת קיץ.
ינואר 1944 כותב על כך החייל ד.שמן המשרת בלוב לאישה בשם לאה (מקור - מרכז "אור שלום" לשימור והנחלת מורשת יהודי לוב): "יום שישי 14.1 עבר בשלום. בשבת טלפן ראש העיר לסרג'נט האחראי לשלוחה 544 בזו הלשון: נודע לי מה ס.ס.פ שהבחורים שלכם מלמדים בבית הספר בלי רשיון. להוה ידוע לך, שאסור לחיילים ללמד בבית הכנסת או ע"י בית הכנסת. אם יתפסו שנית יאסרו לשנתים מאסר, ושמה יעבדו יותר קשה מאשר בתחנת הכח. שיחה זו נמסרה למפקד הפלוגה - מייג'ור בסן. האחרון נתן הוראה להמשיך "לשחק" עם הילדים והבטיח להגיב בכתב על האיום הגס של ראש העיר".