מתוך שיר הראשונים, יובל 40 לבני דרור
"ימי בראשית, באוהל בצריף.
ימי אהבת נעורים, אין תחליף."
1941
הרעיון להקים יישוב החל בזמן מלחמת העולם השנייה.
בואו נחזור קצת אחורה: מדינה יהודית לא היתה אז, הישוב היהודי היה תחת שלטון המנדט הבריטי וחלק מאנשי היישוב שמחו על הכיבוש הבריטי ותלו תקוות בהצהרת בלפור מנובמבר 1917, בה הובטח "בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל".
הבריטים היו הריבון בארץ והאחראים לביטחון השוטף ולביטחון הכולל של הארץ מפני אויב חיצוני, הם ביקשו לגייס את תושבי הארץ לצבא, בעיקר מתוך צרכים שהמלחמה (מלחמת העולם השניה) הכתיבה. כאן נכנסו לתמונה קבוצת צעירים שחברו על בסיס הכרות מוקדמת מימי הלימודים בבית הספר החקלאי מקווה-ישראל ופעילות המחתרת. מלבד פעילות בצבא הריבון הם פעלו יחד להברחת נשק לישראל.
הרעיון על התיישבות בגוש תל-מונד הופיע בפלוגת ר.י.מ.י. מס' 524 במצרים ובפלוגת 544 באיטליה, המחשבה מה יעשו כשישתחררו, לאחר המלחמה והקמת המדינה - העסיקה אותם מאוד. רובם היו רווקים והיה להם ברור שהם חוזרים הביתה לארץ ישראל ולסייע להקמתה כמדינה שלהם, בבית משלהם.
רקע חקלאי לא היה להם, להבדיל מההתיישבות החקלאית שכבר קמה בארץ. ומכאן בא הרעיון:
להקים מושב חקלאי-חרושתי, שישלב את החקלאות הנהוגה בהתיישבות העובדת - עם מיומנותם המקצועית, כבעלי מלאכה.
כרמי, עוד כששירת במצרים, נפגש עם אריה חייקינד שהיה באיטליה, בקורס למדריכי ספורט, שהתקיים בבן-גזי. בהיותם חיילים ביחידה עברית בצבא הבריטי, עסקו גם בהברחת נשק למען הגנת הישוב בארץ. היה להם ברור, שהם צריכים להמשיך ביחד, אך לא היתה להם הכשרה קודמת להקים מושב חקלאי, ומכיוון שרקע חקלאי לא היה להם, הם ביקשו ליישם את התמחותם בתעשייה ובחשמל.
אברהם גורוכוב הביא את הרעיון והם התלהבו: משק חרושתי משותף עם חיים פרטיים, עד כמה שאפשר.
משהו שבין הקיבוץ, שבו כולם "יותר מדי ביחד" לבין מושב העובדים, שבו כל אחד נוטל לעצמו סיכון גדול מדי.
ובנתיים, הפלוגה פעלה במפוצל, בשליחות הבריטים, במדבר המערבי, מצרים, לוב, קירנייקה (יוון) ואיטליה.
הם היו אנשי מקצוע טכניים שהתמחו בעבודות חשמל ואחזקת מקררים, ותפקידם היה הפעלה או שיבוש אספקת מים, תלוי לאיזה צורך, ותחזוקת מערכות החשמל עבור הצבא הבריטי.
חברים כבר החלו לשלם, עוד מינואר 1943, כל אחד לירה חודשית בקופת חסכון. ב-1944 הפלוגה הוחזרה לארץ לאחר שרות ממושך במדבר, אך לא הספיקו להפוך את ההחלום למציאות: מעט לאחר רצח הלורד מוין מיהרו הבריטים להוציאם שוב מהארץ ולפצלם, מחשש שאלו יחבלו בהספקת החשמל והמים במחנות הצבא בארץ, כחלק מפעילות ארגוני המחתרת.
מרבית הפלוגה נשלחה לנאפולי אך שלוחות שלה יצאו לרומא ולעיירה נולה. בשלושת המקומות עסקו אנשיה בתחזוקת מתקני חשמל, מים ובתי חולים, אך גם בפעילות רכש והברחות נשק.
קוצר הרוח והחזון בערו בהם למימוש בנית הישוב והחלו מתכננים ולהדגבש, דרך חילופי מכתבים, בין חברי הגרעין מארץ ישראל למצרים ולאיטליה. החברים מינו מזכירויות לגרעינים, קיימו ישיבות וניהלו פרוטוקולים להצעותיהם והחלטותיהם. מבלי לדעת פרטים על מושבים: שיתופיים שכבר היו קיימים בארץ, הכינו היחידה תקנון של המושב השיתופי. התכתבו עם המוסדות והבנקים בקשר להתיישבות, ואף הקימו את "קרן החיילים המשוחררים" ממשכורתם הצבאית - למען היישוב שיקום. בתכתובת ביניהם, העלו הצעות לתקנון היישוב החדש ולאופן ניהולו. יוסף ברץ, שהיה שליח הסוכנות למען החיילים היהודים בצבא הבריטי, חזר ארצה מביקורו ביחידות.
הוא פגש את רותה ואת חוה, שהיו בפלמ"ח והיפנה אותן למרכז החקלאי בארץ שהיה אחראי וריכז את תנועת ההתיישבות בארץ. בראשו עמד אברהם הרצפלד, שהיה חלוץ, איש העלייה השנייה, פעיל ציוני ומאנשי הציבור הבולטים שהיו פעילים בהקמת נקודות התיישבותיות ברחבי הארץ.
הרצפלד הבחין הלהט שמילא את הצעירים ועודד את הקמת הישוב. הוא הציע מקומות ישוב שהתאימו לקו של 'התיישבות האלף', בין המקומות שהזכיר היה אזור בסמיכות לכפרים ערביים, בגוש תל מונד. גבעת חול-חמרה חשופה ועליה ניצבים שבעה עצי אקליפטוס. כאילו יד אלמונית סובבה את הדברים ונטעה שבעה עצים אלה, כדי שסביבם יבנה ויקום הישוב החדש. כ- 1200 דונם, על יד הכביש הראשי נתניה תל אביב (היום כביש 4). לחברים היה ברור שהם מבקשים מקום קרוב לעיר - כדי לספק לפרנסתם, שירותים טכניים מקצועיים וזה היה המקום הנכון ביותר!
כל שנותר כעת הוא להשיג לפחות עשרה שמות של חברים שמתכוונים לעלות על הקרקע, והרצפלד יתן להם את המקום.
הרעיון למחנה "גן עדן"בגוש תל-מונד הרעיון החל לתפוס תאוצה. צבי ליברמן, איש הקשר מטעם הסוכנות, חלם עבורם על תעשיית סרטים ואפילו הבטיח לרותה היפה להיות שחקנית.
גורוכוב הביא לחברים תוכנית וחיים גוטמן, חבר הגרעין, הציע להקים בית מלאכה חקלאי בגוש תל-מונד.
הקבוצה שהתגבשה בקהיר החליטה לגייס כסף ונפגשה עם שליחי הגרעין מהארץ. הקבוצה שישבה באיטליה והיתה רחוקה יותר נתבקשה להגיב ולהציע רעיונות משלה לגיבושו של הישוב החדש, אופיו ומיקומו הרצוי.
1944
שדרת האקליפטוסים - כאן תקום נקודת הקבע.
1946 יום העליה על הקרקע
השופט גד פרומקין, אברהם הרצפלד וצבי ליברמן בחג העליה
1946
ההתכתבות בין הפלוגה במצרים ואיטליה והמוסדות בארץ היתה משימה בלתי אפשרית כמעט בלי קשרים מיוחדים. אברהם גורוכוב ארגן את הועד בנאפולי והחברים מינו ה שלוש מנשיהם שהיו בארץ, רות זוסמן, מלכה בוק וחוה גורוכוב לתפקיד זה. ייפו את כוחן לבוא בדברים עם המוסדות, וחליפת מכתבים החלה בין הפלוגות במצרים ואיטליה והמוסדות. הוטל עליהן לחפש, בתיאום המוסדות המיישבים, שטח מתאים ליישובם. הזדרזו החיילים וסידרו להם חותמת בזו הלשון: "דרור" מושב שיתופי - חקלאי- חרושתי". קסם היה במילים אלו שבחותמת, כי הקלו מאוד את הגישה למוסדות.
בפברואר 1946 - פורקה הפלוגה.
עם סיום מלחמת העולם השניה עלתה הפלוגה הראשונה להתיישבות לגוש תל־מונד. חלק מחברי הארגון עוד נשארו באירופה ומלאו תפקיד חשוב בהצלת שארית הפליטה מניצולי השואה והעלתם ארצה. חלק מהחיילים שהחלו דרכם בהגנה ובהתנדבות לצבא הבריטי פשטו מדים ולמעשה הפכו 'פליטים' וכך הם הכניסו ניצולי שואה עם מדיהם וזהותם שלהם לארץ. אברהם גורוכוב השתחרר ראשון, מבין חברי הגרעין, מן הצבא הבריטי. יחד עם אורי זוסמן ועוד חברים, העמיסו את המשאיות, במשביר בתל אביב, והגיעו לשטח. רותה, חווה וברכה אברמסון היו גם הן כבר שם, ביום הראשון. וכך הגיעו, קיבוץ גלויות אחד אחד, לעתים כבר זוגות - למושב שיתופי בגוש תל-מונד. מאוסטריה, יוון וארגנטינה, מהונגריה ומתורכיה, ממרוקו ומגרמניה, מבלגיה וממצרים, מצרפת ומפולין. וכמובן, ילידי הארץ. בהדרגה, החלו חברי הגרעין להשתחרר מהצבא הבריטי ולהגיע לנקודה. גם חיילות ה- A.T.S ששירתו במצרים, החלו להגיע. עם "קיד-בג" ושתי שמיכות.
בי"ב באייר תש"ו, 12 במאי 1946, נאחזו רשמית בקרקע, במחנה הזמני שקראו לו "גן עדן". כך הם הרגישו.
"בני דרור", החליטו לקרוא לעצמם, לאות שחרורם מהצבא הבריטי עם תום מלחמת העולם השנייה, ולאות רצונם העז להקים ישוב עברי, בדרך לעצמאות מדינת ישראל.
בינוי הקבע של הישוב לא נקבע עם העלייה על הקרקע . ההיאחזות הייתה במצב זמני בגוש תל מונד, אך עבור המתיישבים הצעירים היה זה בית. סילביה זוכרת שפגשה את ארל'ה שסיפר לה כי אינו הולך לעיר, אלא לכפר. "לבנות עולם חדש עם ערכים חדשים, עולם של צדק, של יושר ושל עבודה. וכאן לא יהיו בורגנים ולא יהיו מנצלים, אלא כאן כולם יעבדו"!
הרצפלד מהמרכז החקלאי וליברמן מהסוכנות, השופט העליון פרומקין וראשי גוש תל-מונד - כיבדו אותם בטקס חגיגי ומרגש.
הם עמדו שם בחצי מעגל, ילדי גוש תל-מונד רוקדים לקראתם בשער וכולם מרעיפים עליהם ברכות, כשהרצפלד מנצח על שירה בציבור.
התחלה קשה ומאבק לפרנסה בסך הכל היו שם שני צריפים וכמה אוהלים. על הימים הראשונים במושב מספרת חוה נוה: החיים במחנה היו חיי קיבוץ בתחילה, עם מטבח וחדר אוכל משותף, שהיו בצריפים. ואילו מגורי החברים היו באוהלים.
פרנסה עוד לא היתה וסוכם שהגוש יספק להם עבודה, בפרדסי האיזור ובהוצאת תפוחי-אדמה.
אברהם גורוכוב שהיה גבוה מאוד, היה יוצא לעבודות חשמל עם חמור. גורוכוב היה הולך מאחוריו וארל'ה, שעבד איתו, היה רוכב על החמור לפניו. ימים לא קלים של התחלה, עם עוד התחלות קטנות, אך מעודדות: לא היה במקום שום דבר חוץ משני לולים קטנטנים ליד הצריפים בתל-מונד. אחר-כך קמו משתלת הפרחים וגן הירק. אך רוב החברים, עדיין, פרנסו את הישוב בעבודות החוץ.
ובינתיים קמה המסגריה שעסקה בהכנת עגלות קטיף לפרדסים ובייצור רשתות לתרנגולות בלולים.
לא רק חיילים משוחררים הצטרפו למושב. יהודית ואריה חצרוני שבנם היה מיוזמי המושב, הצטרפו אף הם כחברים במושב במסגרת "מן העיר לכפר" בהשאירם מאחור עסקי בנזין ומסעדה ברח' דיזנגוף בתל אביב. הם מספרים על בית התרבות וחדר הקריאה שהוקם עוד באהל בימים הראשונים, על בחורים שהלכו לעבוד בחקלאות ובבנין והבחורות שעבדו במשק בית בחוץ, 'יזמו' ותלו מודעות: מקבלים כביסה עם גהוץ.
חברי המושבים באיזור שמחו וסיפקו להם עבודה: במקום לתקן בעצמם בחוטי ברזל - ניצלו את ההזדמנות לתיקון יסודי ומקצועי יותר. הרבה הזמנות לעבודה החלו להגיע ויהושוע היה מבטיח שביום חמישי יהיה מוכן. הוא רק לא קבע באיזה יום חמישי.
ואחר-כך, כרמי שלמד במקווה ישראל, לחץ על הסוכנות לתרום את שש הפרות הראשונות. וכך נוסדה הרפת של בני דרור.
"מקום לא היה", הוא מספר "אז הקמנו את הרפת ממש צפונית לחדר האוכל. ככה שהריח היה נעים בזמן הארוחות".
אסף דובנוב מספר: יום אחד הצטרפו למושב משתחררים חדשים מהצבא הבריטי וכשלא הספיקו האהלים - פרשו שמיכותיהם הצבאיות ולנו על שולחנות הלימוד בבתי־ספר.
1947
אם כי עלו אנשי בני דרור" על האדמה רק לפני שנה - ב־12 במאי 1946 – כבר יודעים הם סבל האכר מהו. מחלת הפלה מידבקת פשתה ברפת וקיימת סכנה לחיסולה, אך משום שצעירים המה (גילם הממוצע הוא 24) הם מקווים לעתיד מזהיר יותר. עליזה שמעה מחברתה מרים זלטקיס שיש כאן "גן עדן עלי אדמות. ממש ככה. אז נורא התלהבתי", היא מספרת, "והיו לי שיחות ארוכות עם חיים גוטמן. דיברנו על זה, שכשאנחנו מסתכנים, אנחנו מבוטחים בתוך הארגון הזה. ובתוך המושב הזה, ידאגו לנו עד סוף ימי חיינו. ככה היינו בטוחים".
וסילביה מוסיפה: "היינו באמת אידיאליסטים. חלק גדול מאיתנו שבאו מקיבוצים ומושבים סחבו את אלה שלא היו. אני הייתי האמא היחידה עם ילדה בת שנתיים, וכל המשק טיפל בה, בנעמי. הייתי צריכה להיות דוגמה, אז יצאתי לעבודות חוץ". החלו גם הרומנים הראשונים, שהביאו לזוגות ולחתונות הראשונות בתוך המשק.
יענקל'ה גילה בסוד לרותה שכרמי בורח מקורס מ"כים, לאבן יהודה: " מצאנו לכרמי בחורה אדמונית נהדרת", הוא סיפר. וביום השנה הראשון לייסוד בני-דרור, ב1947, התחתנו כרמי ומרים במסיבה משותפת.
חיי השיתוף המשיכו להתנהל בצל המאבק לפרנסה.
החברות יצאו לעבוד גם הן בחוץ, בבישול, בכביסה ובגיהוץ.
60 איש נמצאים בבני דרור, בהם 15 משפחות ורק ילד אחד,
השטח שהוקצה להם הוא בן 1500 דונם, אך בינתים קבלו 500 והשאר תלוי בספק. אין הם יודעים עדיין אם הקק"ל תקיים את הבטחתה ותמסור לידם את השטח הנוסף.