ענפי המושב
טרם בנית ההרחבה, כאשר היו יותר שטחים מחברי מושב, הישוב הקטן והנסתר היה לחממת עסקים פורחת!
בית אריזה "האורז" שארז פרי מתנובת המושב ו-"משתלות דרור" שהחזיקה 20 דונם של משתלות הדרים, חברת "דרור בעלי-חיים", המאחדת את הרפת והלול עוד זכורים לותיקים מילדות ועבודה. השרידים נראים בטיולים במושב, וגם הצרכניה - כיום חנות, מפעל הרהיטים "דרור", לימים רווירה וסופר קיד 1 שכעת במקומם מרכז עסקים ומתחם חנויות קטן, מפעל הפלסטיק "דרור פלסט" לנרתיקי משקפים והמגדל שתחתיו היתה הנגריה, "דשא קל" חברה לגידול דשא מוכן ועוד.
בעתיד - ראיונות עם חברים שעבדו בענפים השונים יתווספו לאתר. פנו אליי אם תרצו לספר.
הרפת
יהודה וינשטיין, שהיה מנהל רפת בני דרור 26 שנה, מספר: "זו היתה רפת קיבוצית לכל דבר ומבחינת עבודה הרפת נוהלה כרפת קיבוצית. צריך לזכור כי בזמנו המושב השיתופי התנהל כקיבוץ חוץ מלינה וארוחות וגם התגמול האישי היה שונה, משכורת אחידה לכל בני המשק. ברפת של אז היה מכון חליבה עם 6 עמדות, חולב אחד, 160 חולבות, 2 חליבות שכל חליבה כחמש שעות, עולם אחר והיה צריך להיות בעל מוטיבציה גבוהה לעבוד ברפת"
בסביבות שנת ה 80 התחילו לדבר על השתתפות המדינה בשינוי פני הרפת. למדינה היו שתי מטרות: האחת היא טיפול בטיב החלב והשניה - העברת הרפת לסטנדרטים גבוהים יותר בכל התחומים.
ברגע שהחלה הרפורמה בענף בשנת 98 הענף בעצם התחיל לשנות את פניו. עד סוף שנות ה-90 היה איחוד רפתות בסקטור הקיבוצי בעיקר. השתתפות המדינה היתה עד לגובה של 50 אחוז בגובה ההשקעות בענף, כולל איכות הסביבה שלמעשה היווה את אחד הגורמים העיקרים שדחף את הפיתוח וההשקעות ולמעשה הוא הכתיב את הקו.
הירידה המתמדת ברווחיות הענף מביאה לא מעט משקים למחשבות על סגירת רפתות. הקיבוצים והמושבים ובניהם בני דרור הגיעו למסקנה שציונות והכרת הענף אינה מספיק. עבור עתיד המשק - הרפת לא משתלמת כלכלית.
"ברפת אפשר היה לקבל חלב אמיתי, ולא חלב מהול במים, כפי שהיה בעיר", מספרת אורנה נריה יוגב.
"כמעט כל חָברה במושב הכינה בבית לֶבֶּניה (האשל של ימנו) או גבינה בשקית בד, שנתלתה על מוט שבלט מחלון המטבח.
באמצע שנות החמישים (לקראת סוף שנות הצנע) החל המצב להשתפר בהדרגה.
פעמיים בשנה, לקראת החגים, שחטו ברפת שלנו פרה (בדרך כלל זקנה ובעלת תפוקת חלב נמוכה) וחילקו את בשרה בין החברים".
רפת בני דרור 1985
הרפת בשנת 1992 | תיעוד וידאו: אלי גרעיני
הרפת בשנת 1990 | תיעוד וידאו: שי פורטה
הרפת בשנת 1995| תיעוד וידאו: אלי גרעיני
הרפת בשנת 1995| תיעוד וידאו: אלי גרעיני
המשתלה
אולי תופתעו לשמוע שהמשתלה המפורסמת שלנו שמוכרת כמומחית בעצי הדר - היתה בעבר חלוצה כמשתלת פרחים ומובילה ביצוא. לפי כספרו של אריה חצרוני 'בצבת הקיום', הראשונה שיזמה והקימה את ענף גידול פרחים בבני-דרור היתה מרים ציבולסקי - זלאטקס, אשר שתלה שטח של סיפנים, הצליחה בגידולם, אך קונה לא היה להם. המירה אותם בבצלים, וגם להם לא היה שוק. ואם נמצא סוחר אחד שהסכים לקנותם בזיל הזול - קשה היה לקבל ממנו אפילו חלק מתמורתם. רבת פעלים היתה מרים - כל העצים במשק ליד הבתים, אילני סרק ועצי פרי - ידיה שתלו.
החברים לחמו בלשכת העבודה ליום עבודה עד שמצאו דרכם ל"מטעי ישראל". שם היה טרקטור קטרפילר על שרשראות, ישן נושן שעל פי רוב לא היה מסוגל לעבודה, כשהיו זקוקים לו. נתנו לחברינו לעבוד בטרקטור זה.
בידי המומחים שלנו חידש הטרקטור את נעוריו ועבד כדבעי, וככה נתקבלו לעבודה קבועה. רבים נרשמו ללמוד מקצוע והממשלה האנגלית שילמה בעד כל איש, במשך שישה חודשים, שש לא"י לחודש.
מפעל חקלאי בעל ממדים התפתח אצלנו ע"י שני שותפים, שחיפשו אדמה למפעלם: זאב פינקלשטיין מוותיקי המתיישבים בכפר חירות, כבן חמישים ומעלה, ואליק אלפרוביץ, בן גיסי (של אריה חצרוני), יליד המושב, בחור צעיר ושקט, כבן עשרים ושלוש, עשו שותפות אתנו לגידול שתילי הדרים וברושים. פליאה היא כיצד התחברו שני אנשים כה רחוקים באופיים פינקלשטין, בעל אופי נוקשה, בחר לו לשותף צעיר שתקן וביישן, שתמימות נעורים עדיין נסוכה על פניו.
שלוש שנים עבדו השניים בשותפות אתנו עד שנתפרדה החבילה, לא חסרו מחרחרי ריב. גם בין חברי בני-דרור...
שיא ההכנסות היה בשלוש השנים הראשונות. הסוכנות התקשרה אתנו על כמויות גדולות של שתילי הדרים וברושים. האיכרים קינאו בנו ורבים מהם שתלו משתלות הדרים. בינתיים פחתה נטיעת פרדסים חדשים. אנחנו עקרנו והשמדנו באותה שנה למעלה ממאה אלף שתילים, על חשבון הסוכנות, לפי החוזה שהיה בינינו.
האיכרים הפסידו מכיסם, ביניהם גם בני משה, שעקר כעשרת אלפים שתילים, במפעל שתילי ההדרים שלנו, הנחשב עד היום לאחת המשתלות הגדולות והמהימנות בארץ, לפי המצאתו של פינקלשטיין שותלים אנו את השתילים בשקיות ניילון, המפעל הראשון "הוליד" עוד מפעל, ביזמתו של פינקלשטיין - משתלת ורדים.
שלחנו מהם גם לשויצריה. בשנה הראשונה הכניס המפעל 18 אלף דולר מחו"ל, בשנה השניה 60 אלף דולר. בשנים האחרונות סבל מפעל הוורדים הפסדים ניכרים ולבסוף חוסל.
בשנת 1960 הוקמה המשתלה בניצוחו של שמחה רוזן בדיוק היכן שהמשתלה בדיוק כפי שמכירים היום.
מתוך אתר מעריב, 9 באוגוסט 1965: סכנה הולנדית" לגידול ורדים במושב השיתופי בני דרור
ליד הכביש, בין המושב בני-דרור לתל-מונד, מוקמת עתה סכנה גדולה המשתרעת על שטח של חמישה דונם. "הסככה ההולנדית" - כך קוראים לה אנשי המקום, שכן חומרי-העץ להקמתה הובאו מהולנד, וההשקעה תגיע ליותר מחמישים אלף לירות.
הסככה תשמש לגידול וורדים לייצוא, ושני דונם ממנה יהיו מכוסים זכוכית ויחוממו לפי השיטה ההולנדית. השאר יכוסה יריעות פלאסטיות. ענף גידול הוורדים לייצוא התחיל במושב השיתופי בני דרור לפני חמש שנים, בסככות רגילות של פלאסטיק. המשלוח הנסיוני לשווייצריה עלה יפה, והוורדים הגדלים בישראל בעונת החורף מוצאים להם זה שנים אחדות שווקים טובים. הביקוש גדל והולך. בעקבות כך הוחלט להגדיל את שטח המבנים ולשפר את שיטות הגידול.
"לאחרונה הגענו למסקנה" - מספר שמחה רזון, האחראי לענף הפרחים - "כי צריך לחמם את המבנים, כדי שגידול הוורדים בחודשי החורף הקרים לא יסבול מהרוחות והכפור. כך הוחלט להקים את הסככה ההולנדית, המכוסה זכוכית, בה ניתן לקיים את החום הדרוש, בגבולות 20-18 מעלות. החזקת הטמפרטורה הדרושה בסככה, הסגורה הרמטית, תיעשה בעזרת מים חמים",
ניסיון דומה נעשה כבר בקיבוץ משואות-יצחק. שם גידלו עגבניות בסוכה מחוממת, והתוצאות היו טובות מאד.
הזן העיקרי של הוורדים, שמושב בני דרור מייצא בימות החורף לשווייצריה, הוא 'באקארה'. לאחרונה התחילו בטיפות זן חדש - 'גראנטים'.
"הוא הגיע אלינו לפני שנה" - מספר שמחה רזון, בסכנה ההולנדית ייעשה גם ניסיון לטפון את ה'אסטרה' החורפית.
1972 נוצר חלל מסויים ביחסי הציבור של משתלת ההדרים בעקבות הפסקת עבודתו של פינקלשטיין. בציפורן הוקמה סככה ע"י צוות עובדי הענף לפי תכנון מומחה, תוך שימוש בחומר חדש לקשתות ובעמודים ישנים מחוות הורדים שהתמוטטה בתחילת החורף.
ענף הורדים הגיע לשפל, כפי שמתאר גרשון יונס, "לא היה לנו ממי ללמוד מבחינה מקצועית והתנסינו בכל המשגים שעשו בארץ באותן שנים". למרות זאת ולאחר התייעצות עם אנשי מקצוע המשק השקיע השני זנים חדשים, נורדיה ואורנג' גרנט, והענף החל להראות סימן להתאוששות.